Nummering

Laatst Aangepast :

Een classificatie is natuurlijk niets zonder een nummering. Veel valt er niet over te zeggen en toch vind ik dit het moeilijkste van de hele classificatie. Vergelijk met andere landen en je merkt dat België al een vrij apart systeem van nummering heeft. Het is dus niet zo eenvoudig als 1,2,3. Toch zie ik het nog anders dan de nummering in OBP. Dit kan je al merken in de voorbeelden op deze site of in de post over blokken.
Eerst wat geef ik wat extra voorbeelden met uitleg en dan onderaan mijn eigen bedenkingen, niets is perfect. Veel succes met het lezen( zelf vind ik dit het moeilijkste deel)

De standaard is heel eenvoudig elke zegel heeft zijn eigen nummer, eerste zegel verschenen is 1 en zo verder. Extra info over een Variëteit of Nuance kan je toevoegen achter een _ zoals ook gebruikt in de voorbeelden. Als er meerdere Variëteiten of Nuances zijn _V1, _V2, _N1, ….
Tot zover loopt alles parallel met de nummering van OBP. Anders gaat het eraan toe bij de nevenklassementen (privé, preo, luchtpost, Tax, enz.).
Ik ben een vurig voorstander van het herbruiken van een nummering uit de basisreeks. Zo kan je duidelijk zien in welke vormen een bepaalde zegel werd herbruikt. Ik verwijs opnieuw naar de voorbeelden waar ik code 20-01-537A ipv PR45. Ook dubbele nummering is op deze manier te vermijden.

Bijvoorbeeld de Orval reeks met paarse stempel hebben nummers OBP 266A/266K en PR3/PR11, twee nummeringen dus voor dezelfde zegels. Bovendien als je de nummering 266A/266K ziet kan je denken dat het steeds om dezelfde zegel gaat zoals er ook van zegel 1 versies 1A tot 1H bestaan. Niets is echter minder waar het gaat om een reeks van 9 verschillende zegels. Ook hier komt de underscore _ weer goed van pas. Na de underscore kan je eenvoudig extra info weergeven. Deze reeks zou dan worden 20-01-258_PA/266_PA. woor PA staat voor Postzegeldagen Antwerpen, andere reeksen zouden zijn 20-01-258_LK/266_LK (L & Kroon), 20-01-258_MH/266_MH (Mouwstrepen Horizontaal), 20-01-258_MV/266_MV (mouwstrepen verticaal). Telkens behoud je de verwijzing naar de originele reeks 258/266.

Op dezelfde manier kan je tewerk gaan voor de -10% reeks : momenteel met nummer 724A/724vv, wat ik raar vind want de zegel met nummer 724 bestaat zelfs helemaal niet met een -10% opdruk. In deze classificatie krijgt de -10% reeks een aparte vorm (02). De zegel uit OBP met nummer 724A zou dan 01-02-429 worden (01 voor zegel-02 voor -10% reeks-429 de referentie van de originele zegel). Je kan echter voor nog meer details gaan. De underscore kan hier gebruikt worden om de type opdruk weer te geven 01-02-429_G (voor opdruk Gellingen) 01-02-429_74 (voor een -10% stempel van Perwez) – de nummering van de -10% stempels achter de underscore zijn de nummers volgens “Catalogue des -10% VAN ACKER” van R. Berlingen en J. Lejeune uit 1947. Ook het verschil tussen 724A en 724a zal zo duidelijker worden, want sommige programma’s kennen geen verschil tussen hoofdletter A of kleine a.

Ook zegels met bladboord, prior vignet (of Tab) kunnen met de _ meer in detail worden weergegeven. voorbeeld zegel 3098 kan je in je collectie hebben zonder prior vignet of met prior vignet onder, maar ook met prior vignet boven. er bestaat in OBP slechts 1 nummer 3098.
In deze classificatie 01-01-3098 (voor de zegel zonder prior) 01-66-3098_TB (de 66 verwijst naar zegel met tab, de TB naar Tab boven) 01-66-3098_TO (voor de zegel met prior onder)

Denk ook aan de mogelijkheden om op deze manier zegels met bladboordnummers en andere bij te houden, welke info je achter de _ zet kan je zelf bepalen wat nodig is voor je eigen collectie. Je kan zelfs de type lijnstempel/puntstempel weergeven indien belangrijk voor jou.

Bedenkingen:
– Een nummering herwerken botst op veel weerstand, hierdoor worden referenties in talloze andere publicaties niet meer bruikbaar en dat is iets wat iedereen wil vermijden. Het is echter niet onmogelijk, de nummering bij Willy Balasse komt ook niet volledig overeen met wat nu in OBP bestaat, zo is ook de nummering van Belgische zegels bij Yvert & Tellier, Stanley Gibbons of Michel ook niet identiek.
– Je wint aan inzicht, welke zegels zijn in welke vormen verschenen, je verliest echter ook een zicht. Voorbeeld de Privé zegels loopt nummering nu van PR1 tot PR165, je weet dus in één opzicht dat er 165 zegels zijn verschenen. Het is nog steeds mogelijk om alle privé-zegels in een lijst te zetten (dankzij de vorm), je kan echter niet meer in een opzicht zien over hoeveel zegels het gaat. de nummering zal wat springen. Ook hier hoeft dat geen probleem te zijn, kwestie van gewoonte, bekijk de nummering van de zegels type Cijfer op Heraldieke leeuw : ook geen mooi opeenvolgende nummers.
– er zit geen eenduidigheid over wat er achter de _ komt. Het is een feit dat ik hier niet alles kan weergeven, er bestaan duizenden variëteiten, opdrukken, variaties het maakt het voor 1 persoon onmogelijk om alles hier weer te geven. Een team van medewerkers zou het eenvoudiger maken. Ik hoop dat het wel duidelijk is geworden wat de mogelijkheden zijn en probeer enkel aan te geven dat het anders kan dan wat de meeste mensen gewoon zijn. Ik verwacht geen revolutie, hoop enkel een zaadje te planten om ooit te komen tot een database waarin je alles, maar dan ook alles betreffende Belgische zegels, postwaardestukken en aanverwanten in kan terugvinden.

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag