Classificatie

Laatst Aangepast :

Elke Catalogus heeft zijn eigen classificatie. Denk maar aan de OBP met zijn opdeling van zegels, spoorwegzegels, taxzegels, …. Of de catalogus van Postwaardestukken met de opdeling Briefkaarten, Geïllustreerde Briefkaarten, kaartbrieven, Aerogrammen,…
Deze opdeling is noodzakelijk om een duidelijke structuur te geven en alles snel terug te vinden. De Classificatie die de Catalogi aanhouden is over het algemeen goed en duidelijk, ook eenvoudig in gebruik, maar als je een landencollectie aanlegt van zegels en postwaardestukken dan wordt het moeilijker, er zijn overlappingen tussen de catalogen en soms zelfs binnen een Catalogus. Of objecten die (nog) niet in een catalogus zijn opgenomen.
Vermits ik zelf zeer breed ga in mijn verzameling heb ik geprobeerd een classificatie te maken waarin ik zowat alles kan onderbrengen en nadien ook eenvoudig kan terugvinden.
De Classificatie is gemaakt uitgaande van de veronderstelling dat je al je gegevens in een database wil bijhouden (of het nu Excel, SQL, Access of nog iets ander is maakt dan op zich niet zoveel uit)

Hieronder de grote lijnen van deze classificatie. Deze is gebaseerd op 4 pijlers die de kenmerken van het verzamelobject bepalen. Eigenlijk komt de basis overeen met wat bestaat in bijna alle catalogi, alleen zit het verschil hem in de details en invulling van de gegevens. Details per kenmerk vind je terug op de desbetreffende pagina’s.
Bedoeling is dat je elk object kan classifiëren aan de hand van Type en vorm samen met een volgnummer. De zegels uit je eigen collectie bestaan uit Type-Vorm-Volgnummer-Conditie-Frisheid. Misschien een beetje te theoretisch hier, lees gerust even alle teksten door en bekijk voorbeelden onder de pagina Toepassingen.

  1. Type
    1. Reeks of uitgifte
  2. Vorm
  3. Conditie
  4. Frisheid

Type

Wat voor object is het eigenlijk ? Is mijn verzamelobject een Frankeerzegel, Dienstzegel, Niet aangenomen ontwerp, Briefkaart, Aerogram, Philastrip of iets anders ?
De types zijn eigenlijk de grote groepen van objecten en komt overeen met de rubrieken die je terugvindt in catalogi. Bijna elke catalogus heeft wel een aparte rubriek per type.
Een gewone zegel blijft dezelfde zegels indien je hem om een maximumkaart of FDC plakt. Het type blijft dus frankeerzegel, dezelfde zegel gedrukt op een briefkaart is een ander type, het gaat immers niet meer om dezelfde zegel maar een afdruk ervan op een kaart. Met een spoorwegzegel kan/kon je geen reguliere post versturen, ook deze zijn dus een ander type, enz. Meer uitleg op de pagina over Types.

Reeks of uitgifte

Een onderverdeling binnen deze types zijn de reeksen, ook hier komt het overeen met de reeksen die je terugvindt in catalogi. Een reeks maakt niet echt deel uit van de classificatie, maar is wel handig in de structuur als je extra informatie wil opslaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de informatie uit Philanews waarin steeds informatie over een hele reeks staat met eventueel nog extra uitleg per zegel.
Enkele zeer gekende voorbeelden uit de OBP, de reeks 1ste Orval (258/66), Spoorwegzeegels Rijkswapen (TR135/66), Briefkaarten Provincies (BK15/27 of GBK39.1/13 uit de catalogus van postwaardestukken), …. het groepeert alles die op eenzelfde moment zijn uitgegeven en hetzelfde thema hebben. Vermits op hetzelfde moment uitgegeven wordt ook regelmatig de benaming uitgifte gebruikt.

Vorm

De naam zegt het al, welke vorm heeft het object, ook dit is in alle catalogi terug te vinden (soms al wat meer verborgen of minder uitgewerkt, maar het staat er wel). Gaat het om een zegel, een FDC een volledig vel of Maximumkaart, een Perfin ? De basis (het type) is dus steeds dezelfde, maar de vorm of manier waarop deze wordt gepresenteerd is in al deze gevallen verschillend.
De Vorm is extreem belangrijk omdat deze ook zal bepalen welke de details zijn die je gaat bijhouden of weergeven. De details van een Maximumkaart zijn nu eenmaal anders dan deze van een briefkaart een gewone zegel of volledig vel. Bij gegevens over de numisletter heb je details van de munt nodig die zinloos zijn bij een FDC.
Meer uitleg op de pagina over Vormen.

Deze eerste twee items (Type en Vorm) gaan ook de basis vormen voor de nummering binnen de verzameling. Meer hierover onder de pagina Toepassingen.
De volgende twee items gaan over je eigen verzameling. Met de eerste twee items hebben alle objecten een plaats gekregen, de volgende twee zijn om aan te geven of, en in welke staat je deze objecten in je verzameling hebt.

Conditie

De conditie geeft weer hoe het zit met de centrage en de marges, ontbreekt er tanding, zijn er gebruikerssporen, werd de zegel geplooid ? Kortom wat is de algemene staat van het voorwerp. Hierover wordt vooral over gesproken bij de oudere (ongetande) zegels want met de latere druktechnieken zijn bijne alle zegels van dezelfde conditie.
Dit staat volledig los van het feit of de zegel is gebruikt of niet, dat wordt weergegeven in de frisheid. Meer info op de pagina Conditie.

Frisheid

Het alomgekende postfris, scharnier of gestempeld. Ook hier weer meer info op de pagina Frisheid.

Plaats een reactie

Geen reacties om te tonen.
Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag