Nuttige Links

Laatst Aangepast :

Hierbij een overzicht van enkele nuttige sites en documenten bij het verzamelen van Belgische zegels en Postwaardestukken.
Heb je aanvullingen, laat gerust iets weten !

  1. Belgische Catalogi (drukwerk)
    1. Belgische uitgevers
    2. Buitenlandse uitgevers
  2. Online Catalogi
  3. Software
  4. Verenigingen
    1. (Inter)Nationale verenigingen
    2. Regionale verenigingen
    3. Thematische verenigingen
  5. Publicaties
  6. Handelaars
  7. Online Veilingen & Verkoop
  8. Het Rijksarchief

Belgische Catalogi (drukwerk)

Een overzicht van de Belgische Catalogi met de zegels maar ook enkele gespecialiseerde catalogi over sub rubrieken en postwaardestukken. Je kan ze niet kopen via deze site maar wel een link naar de plaats waar ze (nog) te koop zijn.
Naast de catalogi hier opgenomen bestaan er ook nog talloze kleinere uitgaven en publicaties die beschouwd kunnen worden als catalogus (bijvoorbeeld een catalogus van de zegels van Buzin) , deze werden hier echter niet opgenomen maar zijn zeker te vinden in de filatelistische bibliotheken van de postzegelkringen.

Belgische uitgevers

Een overzicht van Catalogi verschenen bij Belgische uitgevers, indien de catalogus in meerdere talen bestaat werd enkel de Nederlandstalige versie opgenomen
NaamUitgeverijInfoTe Koop
Officiële Belgische Postzegelcatalogus (OBP)BBKPH-CPBNTPDe basis natuurlijk OBP. Catalogus uitgegeven door de Belgische Beroepskamer van postzegelhandelaren.
Komt elk jaar uit in oktober. Een klepper van over de 1000 blz. over 2 delen. met zegels van België en ook vele subrubrieken + zegels uit de oude kolonieën.
http://www.bbkph-cpbntp.be/pagina’s/catalogus.html
Catalogue Willy BalasseWilly BalasseCatalogus uit 1949. Bestaat uit 3 delen. Niet meer verkrijgbaar natuurlijk tenzij via een 2de hands- of veilingsite. Een van de eerste volledige catalogussen uit België uitgegeven door een postzegelhandelaar.N.V.T.
Officiële Catalogus van de Voorafgestempelde zegels van België 1894-1996BBKPH-CPBNTPNiet alle uitgaven van de OBP tonen alle voorafgestempelde zegels van België. Deze bijkomende catalogus geeft een volledig overzicht. Vermits er geen nieuwe voorafgestempelde zegels bijkomen is men helaas ook gestopt met het verkopen van deze catalogus. Het is dus ook voor deze catalogus op zoek gaan naar een exemplaar op 2de hands- of veilingsite.N.V.T
Gespecialiseerde catalogus van Belgische afstempelingen 1849-1910NIPANog een Catalogus voor de stempelliefhebbers. Met een overzict van de gebruikte stempels in de beginjaren van de Belgische post. Deze catalogus geeft niet alleen een overzicht van de gekende lijn- en puntstempels, maar ook van spoorweg- en agentschapsstempels + vele andere variëteiten.https://www.vanlooystampauctions.com/pdf/coba.pdf
De Postwaardestukken van BelgiëSBEP-BVPWVCatalogus met alle (gekende) postwaardestukken van België. Een naslagwerk van 353 blz. in de editie van 2020. Onmisbaar voor wie meer dan enkel zegels verzameld, een overzicht van Briefkaarten, Aerogrammen, Verhuiskaarten en zoveel meer.https://www.sbep-belgium.com/catalogi/
TBC Postzegels en PostwaardestukkenTBCHet wordt weleens vergeten maar tussen 2013 en 2020 was TBC ook een officiële postwerdeler met een licentie van het BIPT. er bestaat ook een catalogus met de zegels en postwaardestukken die ze heben uitgegeven in die periode. Door het faillisement van TBC in 2020 helaas ook alleen verkrijgbaar op 2de hands- of veilingsite.N.V.T.
Beredeneerde Catalogus van de Belgische Postzegelproeven van 1910 tot hedenWilliameNaslagwerk of Catalogus samengesteld door Jacques Stes. De gegevens uit dit werk kunnen worden aangevuld met een ander werk van dezelfde auteur : “Essais de Belgique 1849-1949” om zo de hele periode 1849-heden te bekomen.
Naar dit album wordt ook soms gerefereerd als ‘Stes’.
N.V.T.
Catalogue Illustré des variétés et curiosités de BelgiqueJean-Pierre De GheyndtVervolg op de gekende Luppi catalogus met variëteiten en cusriositeiten van alle Belgische zegels van 1849 tot 2012. Deze catalogus bevat 4 boekdelen.N.V.T.
Les timbres Belges Faux et TruquesMiroir Philatélique – CharleroiCatalogus van Maurice-G. Slagmeulder met gekende belgische vervalsingen. Werk uit 1935.N.V.T.

Buitenlandse uitgevers

Enkele onderdelen van de collectie worden niet uitgegeven door een Belgische uitgever (indien ook een Belgische variant van de catalogus, laat me dit weten !). Andere buitenlandse uitgevers geven vooral internationale catalogi uit met meerdere landen en hebben niet echt een meerwaarde voor de verzamelaar die zich beperkt tot 1 land. Echter een must voor thematische verzamelaars en mensen die meerdere landen volgen. Weinig info omdat dit buiten mijn eigen interessegebied ligt.
NaamUitgeverijInfoTe Koop
Catalogus van de Perfins van BelgiëPCNEen Nederlandse catalogus over de Belgisch Perfins, deze catalogus is zeer uitgebreid en wordt aangevuld in van zodra de samenstellers nieuwe ontdekkingen doen.https://www.perfinclubnederland.nl/catalogus-b/
BENELUX RevenuesJ.BarefootEngelstalige catalogus door specialist inzake fiscale zegels : J. Barefoot. De catalogus bevat de fiscale zegels van België, Belgische koloniën, Luxemburg, Nederland en koloniën, inclusief WO II Duitse en Japanse bezettingen van WO II, en enkele naoorlogse Indonesië.momenteel uitverkocht
https://www.jbarefoot.co.uk/philatelic-literature-for-sale/belgium.htm
The Railway Parcel Post Cancellations of BelgiumBelgian Study CircleNog meer info over stempels, Een catalogus over de gebruikte spoorwegstempels aangemaakt door T. Jones. Helaas intussen onvindbaar. Wel te vinden in enkele filatelistische bibliotheken.N.V.T.
MichelSchwaneberger VerlagDe Duitse referentie voor europese postzegels.https://www.briefmarken.de/michelshop/en/404?language=en&language=en
Stanley GibbonsStanley GibbonsBritse uitgever van catalogi, albums, software etc. https://www.stanleygibbons.com/shop/publications-albums-accessories?publications_category=Stamp+Catalogues
ScottScott PublishingDe Amerikaanse Variant, uitgever van allerlei soorten boeken, catalogi, kalenders en veel meer.https://www.amosadvantage.com/product/scott-catalogues-of-postage-stamps
Yvert & TellierYvert & TellierNatuurlijk bestaat er ook een Franse variant. Deze uitgever is wel gespecialiseerd in postzegelcatalogi.https://www.yvert.com/CT-1257-catalogues-yvert-et-tellier.aspx
Unificato EuropeUnificatoEn dit is dan de italiaanse tegenhanger van de bovenstaande, iets minder gekend maar ook goed en volledig.https://www.unificato.it/

Online Catalogi

De meeste van deze catalogi zijn gratis maar dat heeft natuurlijk ook zijn keerzijde, ze worden onderhouden door vrijwilligers of door een beheerder die vooral wil verkopen. Ze zijn dus in vele gevallen niet volledig of hebben een nogal eigenzinnige onderverdeling. Online Catalogus van de grotere spelers zijn dan weer betalend.
NaamWebsiteInfo
Werkgroep MDGhttps://mystampsbelgie.be/Een online catalogus waarvan geen papieren versie bestaat. Overzicht van de Mystamps. (vroeger ook MediaStamps, Duostamps, gepersonaliseerde zegels). Vermits elke particulier zegels kan laten aanmaken is een volledige catalogus onmogelijk. Maar het is ongelooflijk hoeveel er hier reeds verzameld is.
FDC De Catalogushttps://fdc-be-catalogus.jouwweb.be/Online Catalogus van de FDC. Er bestaan heel wat vragen over de FDC gaande van wat is het juist, wat zijn nu officiële FDC enz. Deze site geeft een duidelijke uitleg en een zeeruitgebreid overzicht van alle ‘officiëel’ uitgegeven FDC.
Postzegelalbum-BEhttps://www.postzegelalbum-be.com/Een downloadbaar postzegelalbum en catalogus in een. Een enorm werk dat er fantastisch uitziet. Voor mij helaas ook met dezelfde ‘problemen’ als de OBP Catalogus, dus geen postwaardestukken e.d. aanwezig.
ook opgenomen als software hieronder.
BPChttps://belgischepostzegelcatalogus.wordpress.com/Een Catalogus zoals ik hem graag zie met niet alleen de zegels maar ook postwaardestukken, stempelinfo, duostamps en zoveel meer. Helaas nog verre van volledig maar de opzet is hoe het hoort. Hopen dat deze snel aangevuld zal worden. Geen prijsinfo over zegels aanwezig.
Minpuntje, geen mogelijkheid tot het bijhouden van je eigen collectie op basis van deze catalogus.
Colnecthttps://colnect.com/nl/stampsOnline Catalogus beheerd en onderhouden door gebruikers (wiki) met info over zegels en filatelistische producten (postwaardestukken). Ook een mogelijkheid tot het bijhouden van een eigen collectie (gelimiteerd voor gratis gebruikers) of het aan- en verkopen van items. Geen prijsinfo over zegels aanwezig.
LastDodohttps://www.lastdodo.nl/nl/areas/100601-belgieDe vroegere online catalogus van Catawiki, toen dit nog geen veilingsite was. In deze catalogus kan je ook de numisletters en philastrips terugvinden. Zelfde principe als colnect, met de mogelijkheid tot het bijhouden van een eigen collectie alsook het aan- en verkopen van items. Bepaalde functies (zoals winkel) zijn betalend. Prijsinfo aanwezig voor geregistreerde gebruikers maar ook info over de opbrengsten van de online shops voor deze zegels.
Stampworldhttps://www.stampworld.com/en/stamps/Belgium/Online catalogus met zegels van over de hele wereld. Catalogus is eerder beperkt qua type zegels. Wel is er een prijszetting en mogelijkheid tot het aan- en verkopen van de zegels. Geen mogelijkheid tot het bijhouden van de eigen collectie
Freestampcataloguehttps://www.freestampcatalogue.com/stamps/country/belgiumOnline catalogus met zegels van over de hele wereld. Catalogus is eerder beperkt qua type zegels en voornamelijk gericht op verkoop, ook zeer summier in informatie.
Michelhttps://www.briefmarken.de/michelshop/en/michel-onlineAls grote internationale speler bieden ze hun catalogus ook betalend online aan in abonnementsformule, geen gratis versie beschikbaar.
Stanley Gibbonshttps://www.stanleygibbons.com/publishing/my-collectionAls grote internationale speler bieden ze hun catalogus ook betalend online aan in abonnementsformule, geen gratis versie beschikbaar.
WADP Numbering System (WNS)https://www.wnsstamps.post/en/Stamps-SearchCatalogus met eigen nummering van het UPU en de ‘World Association for the Development of Philately’ (WADP).
Enkel zegels na 2002 werden opgenomen

Software

Software voor het bijhouden van verzamelingen. Als je eigen access-database of Excel niet meer voldoet of je papieren inventaris te verouderd lijkt. Of je wil je gegevens ook lokaal bijhouden en niet online ?
NaamWebsiteInfoVoordelenNadelen
Album V10https://www.abisoft.be/Belgische postzegelcatalogus en digitaal album geïntegreerd in één app.
Alle kenmerken en scans van 7365 postfrisse Belgische postzegels. Zowel zegels van België als de kolonieën zijn aanwezig.
– Specifiek gemaakt voor Belgische zegels
– Duidelijke Demo en Handleiding beschikbaar op de site.
– Eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface voor het toevoegen van eigen waarden
– Scans van vele zegels aanwezig + mogelijkheid om eigen scans toe te voegen per zegel
– Bijgeleverde tools voor massa uploads
– Gesloten systeem, geen mogelijkheid om zelf velden te creëren in de tabel. (vb. slechts 1 catalogus code mogelijk)
– Beperkt in type zegels, vb geen preo aanwezig.
OpenNumismathttps://www.safepub.com/stamp-collecting-software-free/De oplossing van Safe voor het bijhouden van verzamelingen. Software is gemaakt voor het bijhouden van zowel zegels als munten.– Open Software, zeer moduleerbaar je kan aanpassen naar eigen wensen
– Ook rapporten zijn moduleerbaar.
– Mobiele versie mogelijk, je kan alles dus probleemloos meenemen naar beurzen en bijeenkomsten.
– Open software, het neemt tijd in beslag om de software en velden aan te passen aan eigen behoefte.
– Oorsprong en basis van de software is munten en dat is merkbaar.
Postzegelalbum-BEhttps://www.postzegelalbum-be.com/Een downloadbaar postzegelalbum en catalogus in een. Een enorm werk dat er fantastisch uitziet. Voor mij helaas ook met dezelfde ‘problemen’ als de OBP Catalogus, dus geen postwaardestukken e.d. aanwezig.– eenvoudige inventarislijst in Excel
– je download enkel de delen die je nodig hebt
– veel extra info over zegels aanwezig
– eens gedownload geen internet nodig
– Is dit nu software of niet ?
– Geen postwaardestukken aanwezig
– indien je het album wil gebruiken voor je fysieke collectie moet je zelf printen en klemstroken aanbrengen, is wel wat werk.
TheStampWebhttps://www.thestampweb.com/albumeasy/downloadSoftware om zelf albumbladen te maken.zelf nog niet getestzelf nog niet getest
Albupadhttps://www.albupad.nl/site1/index.php?lang=nlSoftware om zelf albumbladen te maken.zelf nog niet getestzelf nog niet getest
Variahttps://thedigitalphilatelist.com/software-apps/Andere software is vooral op angelsaksische markt voorzien en dus niet ideaal voor een Belgische collectie.
Deze Site geeft een overzicht van bestaande software en apps.

Verenigingen

Belgische verenigingen die de filatelie of een bepaald onderdeel ervan promoten, of buitenlandse verenigingen die Belgische filatelie promoten.
Niet alle verenigingen werden opgenomen, enkel diegene die ook een website online hebben staan. maar er bestaat een enorme versnippering, laat gerust weten indien ik je vereniging ben vergeten
Overkoepelende internationale organisaties werden niet opgenomen.

(Inter)Nationale verenigingen

Overzicht van de nationaal georganiseerde verenigingen. Verenigingen die slechts een onderdeel van de filatelie promoten werden opgenomen bij de Thematische verenigingen, ook al zijn ze nationaal actief.
NaamWebsiteInfoLidgeldLedenblad
Koninklijke Vereniging ter
Bevordering van de Filatelie (Bephila)
https://www.bephila.be/nl/De VZW bephila heeft als doel de filatelie te promoten en ze steunt hiervoor diverse organisaties die op één of andere manier betrokken zijn met “postzegels verzamelen”. De structuur van de VZW is gebaseerd op de 3 belangrijkste pijlers van de nationale postzegelmarkt. (BPost, KLBP, BBKPH)Via postzegel abonnement Bpost PhilaNews (4x / jaar)
Koninklijke Landsbond van Belgische Postzegelkringen (KLBP)https://klbp.be/index.phpDe K.L.B.P. is een landelijke federatie die meer dan 247 postzegelkringen verenigt met 10.000 (gekende) leden.
Behalve de landelijke en plaatselijke verenigingen zijn er ook gespecialiseerde verenigingen lid van K.L.B.P.
Via lokale postzegelkring aangesloten bij KLBPBelgaphil (4x / jaar)
De BelgischeBeroepskamer van Postzegelhandelaren (BBKPH)http://www.bbkph-cpbntp.be/De Belgische Beroepskamer van Postzegelhandelaren (BBKPH) werd gesticht in het jaar 1923 en verenigt professionele handelaren die werkzaam zijn in het domein van de filatelie.
De BBKPH geeft jaarlijks de Officiële Belgische Postzegelcatalogus (OBP)
Enkel voor handelaarsNVT
Koninklijke Belgische Academie voor Filatelie (ABA)https://www.academiebelgium.be/nl/De Koninklijke Belgische Academie voor Filatelie werd in 1966 opgericht met als doel de filatelie in ons land te ontwikkelen en te bevorderen. Een van de nevendoelstellingen is de herinnering aan grote figuren uit de wereld van de filatelie levendig te houden.Enkel op uitnodiging
Magazine voor niet leden : 30€/jaar
LPB Magazine (4x / jaar)
Bposthttps://www.bpost.be/nl/filatelieBpost, wat valt er meer te zeggen… De PostZie Bephila…
Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT)https://www.bipt.be/consumentenBelgische Regulator voor de postsector.
Federation of European Philatelic Associations (FEPA)https://fepanews.com/Overkoepelende Europese organisatie van Filatelistische verenigingen. Opgericht in 1987 en als België vertegenwoordigd door KLBP. FEPA News (2x / Jaar)
Fédération Internationale de Philatélie (FIP)https://www.f-i-p.ch/Overkoepelende Internationale organisatie van Filatelistische verenigingen. Opgericht in 1926 en als België vertegenwoordigd door KLBP. FIP Flash (1-3x / Jaar)
Universal Postal Union (UPU)https://www.upu.int/en/HomeDe UPU is het belangrijkste orgaan voor samenwerking tussen spelers in de postsector. Opgericht in 1874 en als België vertegenwoordigd door Bpost (exploitant) en BIPT (regulator)Union Postale (4x / Jaar)
The international federation of stamp dealers associations (IFSDA)https://ifsda.org/Internationale organisatie van postzegelhandelaars als België vertegenwoordigt door BBKPH
The international association of the philatelic journalists and authors (AIJP)https://aijp.org/Internationale organisatie van Journalisten en Auteurs gespecialiseerd in postzegels, opgericht in 1962The Philatelic Journalist (3x / Jaar)
The Philatelic Webmasters Organization (PWO)https://www.pwmo.org/Organisatie die het maken van Filatelistische Websites ondersteund, opgericht in 2001

Regionale verenigingen

Overzicht van de regionale verenigingen. De meeste van deze verenigingen zijn ook aangesloten bij een overkoepelende nationale organisatie. Enkel de verenigingen met eigen website worden hier opgenomen. Regionale en lokale verenigingen zonder digitale toegang kan je natuurlijk altijd terugvinden via de sites van de nationale verenigingen.
De site of facebookpagina van je vereniging vergeten : laat het weten.
Provincie Antwerpen
NaamWebsiteInfoLidgeldLedenblad
Koninkljke Philatelic Club “Cosmos”www.postzegelclubcosmos.be
https://www.facebook.com/postzegelclubcosmos
Antwerpse Club opgericht in 192715€ / jaarCOSMOS (11x / jaar – behalve juni)
Koninklijke Kielse Postzegelkringhttp://www.filately.be/kielse/?clubblad (geen verdere info)
Koninklijke Vlaamse Bond van
postzegelverzamelaars v.z.w
http://www.kvbp.be/
https://www.depostzegel.be/home/
Vlaamse bond postzegelverzamelaars sinds 1937 (niet erg actief meer online)via aangesloten kringenDe Postzegel (12x / jaar)
Koninklijke Antwerpse Postzegelcentralehttps://koninklijke-antwerpse-postzegelcentrale.webnode.be/Postzegelvereniging uit Mortsel. hun voorzitter is tevens contactpersoon voor kvbp15€ / jaar = lid
25€ / jaar = steunend lid
0€ / jaar = -18j
KAPC (4x / jaar)
Koninklijke Deurnese Postzegelkring – K.D.P.K.https://www.dpk.be/index.htmPostzegelkring uit Deurne sinds 196515€ / jaar = lid
40€ / jaar = lid + KVBP
Deurnese Postzegelkrant (4x / jaar en digitaal)
ARPO – JARPO LIERhttps://www.arpo-jarpo-lier.be/Sinds 2023 krijg je in Lier 3 postzegelkringen voor de prijs van 1 !10€ / jaar
0€ / jaar = -18j
Arpo Jarpo Lier (6x / jaar)
Koninklijke Nielse Hobby en Postzegelclubhttp://www.nielse-hobby-club.be/postzegelclub uit Niel7€50 / jaarNiels Klokje (12x / jaar)
Provincies Vlaams- en Waals-Brabant
NaamWebsiteInfoLidgeldLedenblad
Brabantphilhttp://www.brabantphil.be/nl/index.htmlOnthaalpagina Brabantse afdeling KLBP
UNION Royale des CERCLES PHILATÉLIQUES
de la RÉGION BRUXELLOISE
http://www.unionphil.be/groepering van verschillende postzegelverenigingen uit omgeving Brussel
Fortis Philatelic Club Belgiumhttp://www.ae-collections.be/postzegelkring specifiek voor leden van de culturele kring van BNP Paribas Fortisvia culturele kring BNP Paribas
Postzegelkring “De Postiljon” Boortmeerbeekhttps://www.depostiljon.net/index.phpBoortmeerbeekse postzegelkring opgestart in 1970.5€50 = lid
8 € = Familiekaart
3€ = -16j
De Postiljon (6x / jaar)
Koninklijke Hobbyclub Machelenhttps://www.hobbyclubmachelen.be/Hobbyclub. Niet enkel postzegels dus, alle hobbyverenigingen van Machelen verenigd in een grote club met activiteiten voor alle hobbies.10€ / jaarclubblad (4x / jaar)
Royal Club Philatélique de Wavrehttps://www.rcpw.be/
https://www.facebook.com/RCPWavre
Postzegelkring Wavre opgericht in 195810€ / jaar – digitale post
12€ / jaar – papieren versie
Bulletin Mensuel (10x / jaar)
Postzegelclub Leuvenhttp://www.postzegelclubleuven.be/Poszegelkring Leuven opgericht in 19547€ / jaar = lid
27€ / jaar = lid + KVBP
Loven Boven (4x / jaar)
Club Philatélique Brainoishttp://www.clubphilateliquebrainois.be/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100090234469903
Postzegelkring uit Braine-l’Alleud (Eigenbrakel), opgericht in 196812€ / jaarBulletin FLASH (12x / jaar)
Postzegelclub Nossegemhttp://www.postzegelclubnossegem.be/Postzegelkring Nossegem opgericht in 19728€ / jaar
4€ / jaar = -16j
Clubblad (6x / jaar)
Vilvoordse Postzegelclubhttp://www.brafila.be/Postzegelkring Vilvoorde opgericht in 1995?7€ / jaar ?Clubblad (5x / jaar)
Postzegelkring ‘De Voer’https://www.facebook.com/profile.php?id=100064847526366Postzegelkring uit Bertem/Leefdaal/Korbeek-Dijle??
Provincie Limburg
NaamWebsiteInfoLidgeldLedenblad
Koninklijke Postzegelkring “Ambiorix”http://www.postzegelclubambiorix.be/Postzegelkring uit Tongeren, opgericht in 192810€ / jaar – digitale post
15€ / jaar – papieren versie
Clubblad (5x / jaar)
K.V.B.P. “De Eik”https://www.postzegelkring-de-eik.be/Postzegelkring uit Lommel, opgericht in 1981De toegang tot de maandelijkse activiteiten is gratis. Jaarlijks wordt er door de leden
een lidgeld betaald afhankelijk van de vorm van het lidmaatschap.
maandblad (12x / jaar)
Provincie Henegouwen
NaamWebsiteInfoLidgeldLedenblad
Cercle Philatélique des Fagnes de Chimayhttp://www.cpf-chimay.be/Postzegelkring uit Chimay, opgericht in 1967?Magazine (12x / jaar)
Cercle Philatélique Ransartoishttp://www.cerclephilateliqueransartois.be/Postzegelkring uit Ransart7€ / Jaar = lid
0€ / jaar = -18j
Magazine (6x / jaar)
Provincie Luik
NaamWebsiteInfoLidgeldLedenblad
CONSEIL PROVINCIALhttp://www.leodiphilex.be/Onthaalpagina Luikse afdeling KLBP
Provincie Oost-Vlaanderen
NaamWebsiteInfoLidgeldLedenblad
Postzegelkring Ninovehttps://sites.google.com/site/postzegelkringninove/Postzegelkring uit Ninove, opgericht in 196510€ / jaar = Werkend lid
25€ / jaar = Steunend lid
50€ / jaar = Beschermend lid
Phila Genthttp://www.philagent.be/Postzegelkring uit Gent, opgericht in 194812€ / jaar = lid
1€ / jaar = -18j
Philagent (12x / Jaar)
Koninklijke Postzegelkring “Filatelia Alosta”https://philateliaalosta.be/
https://www.facebook.com/philatelia.alosta/
Postzegelkring uit Aalst10€ / jaar = lid
5€ / jaar = extra gezinslid
0€ / jaar = -16jaar
vrije bijdrage / jaar = Digitaal lid
Philatelia Alosta (? / jaar)
Lokerse Postzegelkringhttps://sites.google.com/view/kon-lokerse-postzegelkring/homepage?authuser=0
https://www.facebook.com/koninklijkelokersepostzegelkring/
Postzegelkring uit Lokeren, opgericht in 1964??
Postzegelkring “Leda”http://www.postzegelkringleda.be/Postzegelkring uit Lede, opgericht in 196610€ / jaarClubblad (12x / jaar)
Koninklijke Wase Ruilclubhttps://waseruilclub.jouwweb.be/Ruilclub voor postzegels uit Sint-Niklaas opgericht in 1962
K.V.B.P. Zelehttps://zeelsepostzegelkring.wordpress.com/Postzegelkring uit Zele, opgericht in 198710€ / jaar = Basis
12€ / jaar = Basis + K.L.B.P.
27€ / jaar = Basis + K.L.B.P. + K.V.B.P.
40€ / jaar = Basis + K.L.B.P. + K.V.B.P. +3 drankbonnen
Magazine (6x / jaar)
Provincie West-Vlaanderen
NaamWebsiteInfoLidgeldLedenblad
Koninklijke Meense Filatelieclubhttp://www.meensefilatelieclub.be/index.phpFilatelieclub uit Menen??
Koninklijke Postzegelkring van Oostendehttps://www.kpooostende.be/Postzegelkring uit Oostende, opgericht in 19239€ / jaarMaandblad (12x / jaar)
Koninklijke Philakring Roeselarehttp://www.filacontact.be/index.htmlPostzegelkring uit Roeselare en Izegem, opgericht in 19247€ / jaar – digitale post
11€ / jaar – papieren versie
Filacontact (10x / jaar)
Postzegelclub van de Westhoekhttps://www.pzcwesthoek.be/Postzegelkring uit Nieuwpoort, opgericht in 19638€50 / jaar = Hoofdclub
6€50 / jaar = Bijclub
4€25 / jaar = Hoofdclub -16j
3€25 / jaar = Bijclub -16j
Clubblad (5x / jaar)
K.V.B.P. Roeselarehttp://www.kvbproeselare.be/Postzegelkring uit Roeselare, opgericht in 1946?
DE KONINKLIJKE FILATELISTENVERENIGING “DE LEIE KORTRIJK”http://www.kfvdeleie.be/Postzegelkring uit Kortrijk, opgericht in 1926?Tijdschrift (2x / jaar)
Postzegelclub “De Zeven Torentjes”http://www.pzc7torentjes.be/
https://www.facebook.com/p/Koninklijke-Postzegelclub-de-7-torentjes-100064793913800/
Postzegelkring uit Brugge, opgericht in 196510€ / jaarMaandblad (12x / jaar)
Gistelse Postzegelclubhttps://www.facebook.com/GistelsePostzegelclub/Postzegelkring uit Gistel, opgericht in 2014??
Arbefilhttp://www.arbefil.be/Postzegelkring uit Brugge, opgericht in 1982?10€ / jaarMagazine (4x / jaar)
WEFIShttp://www.wefis.be/WEFIS staat voor de West-Vlaamse Filatelistische Studiekring en werd opgericht in september 1972op voordracht
Gazel IIhttps://gazeltwee.miraheze.org/wiki/HoofdpaginaPostzegelkring uit Brugge, opgericht in 1999?7€ / jaarBoekje (5x / jaar)
Provincie Luxemburg
NaamWebsiteInfoLidgeldLedenblad
Club Philatélique Ardennaishttp://philardennais.blogspot.com/Postzegelkring uit Bertrix0€ – digitaal
kleine bijdrage ? – papier
Ledenblad (12x / jaar)
PHILAVIRTONhttp://philavirton.blogspot.com/Postzegelkring uit Virton? nog actief ?
Provincie Namen
NaamWebsiteInfoLidgeldLedenblad
Cercle Royal Philatélique Namuroishttps://crpn.be/public/home.php
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.app.mycrpn
Postzegelvereniging uit Namen??
Cercle Philatélique de Beaurainghttps://www.philabeauraing.be/Postzegelvereniging uit Beauraing sinds 2005??
Cercle Philatélique Yvetoishttps://cpyphilatelie.webador.be/Postzegelvereniging uit Yves-Gomzee sinds 19868€ / jaar
3€ / jaar = -18j
Bulettin (10x / jaar)
Centre d’Etudes et de Rechercheshttps://www.cerphilatelie.be/Studiekring uit Namen sinds 1986op uitnodiging

Thematische verenigingen

Overzicht van de verenigingen al dan niet nationaal georganiseerd die zich bezighouden met thematische filatelie of die slechts één discipline binnen de filatelie promoten.
NaamWebsiteInfoLidgeldLedenblad
Belgische Vereniging van PostWaardestukken Verzamelaars (BVPWV)https://www.sbep-belgium.com/Vereniging van Postwaardestukken verzamelaars.10€ / jaar – digitale post
15€ / jaar – papieren versie
SBEP (10x / jaar) ???
THEMAPHILAhttp://www.themaphila.be/index.htmlBelgische vereniging voor thematische filatelie10€ / jaar = jeugdlid (Z/W uitgaves)
15€ / jaar = lid (Z/W uitgaves)
20€ / jaar = jeugdlid (kleuruitgaves)
25€ / jaar = lid (kleuruitgaves)
Themaphil (4x / jaar)
Themafila Wetterenhttps://themafila.home.blog/Thematische vereniging Wetteren (geen updates op website sinds 2021)geen infoNieuwsbrief (12x / jaar) – indien nog actief
PerfinClub Nederland (PCN)https://www.perfinclubnederland.nl/category/nieuws/Nederlandse club maar opgenomen in de lijst omdat ze heel wat Belgische leden hebben, ook de belgische catalogus uitgeven en er bij mijn weten geen Belgische tegenhanger is.18€ / jaarPerfinpost (4x / jaar)
Thema Club Mortselhttp://www.filately.be/tcm/Club opgericht in 1966 voor thematische verzamelingengeen infogeen info
KAT – ATMhttps://eddy.blackfire.be/Verzamelaars van Automaatzegelsgeen infogeen info
Studiekring Belgisch Kongohttp://www.filately.be/Studiekring/een gespecialiseerde postzegelkring op de voormalige kolonieën
Belgisch Kongo en Ruanda-Urundi, de Belgische bezetting
in Duits Oost Afrika en het huidige Rwanda, Burundi
en de republiek Congo – Zaïre.
10€ / jaarSBK (4x / jaar)
Filatelistische vriendenkring “ROSSIJA”http://www.rossijaphil.be/index_nl.htmlDe vriendenkring is gespecialiseerd in postzegels van de ex. USSR, Rusland en de baltische landen.6€ / jaar
8€ / jaar
verschil in lidgeld onbekend
tijdschrift (4x / jaar)
André Buzin Cercle Philatéliquehttp://www.clubabuzin.be/Postzegelkring voor filatelie mbt zegels van André Buzin??
Belgische Filatelie Vereniging COSMOShttps://www.bfvcosmos.be/Postzegelkring voor filatelie mbt ruimtevaart35€ / jaar = internationaal lidCosmos Express (4x / jaar)

Publicaties

Naast de catalogi zijn er nog tal van andere publicaties die bepaalde zegels en reeksen uitlichten of dieper ingaan op een bepaald thema. Daarnaast zijn er ook nog alle ledenbladen van de verenigingen en nog zoveel meer. Teveel natuurlijk om allemaal in één overzicht tegieten. Voor de betalende publicaties kan je terecht bij de gespecialiseerde boekhandels of postzegelhandelaars. De publicaties die gratis ter beschikking zijn gesteld probeer ik op deze aparte pagina op te lijsten.

Handelaars

We gaan geen dubbel werk leveren. De handelaars zijn allen terug te vinden op de website van BBKPH
Handelaars die op regelmatige basis een veiling organiseren die ook online beschikbaar is werden hierna wel opnieuw opgenomen.

Online Veilingen & Verkoop

Wat natuurlijk niet mag ontbreken voor de verzamelaar is de plaats waar je online postzegels kan kopen. Hou er wel rekening mee dat online kopen altijd een risico inhoudt, veilingmeesters van een online veilingsite moeten zegels op foto beoordelen wat nooit 100% accuraat is. Anders is het met online veilingen van een fysiek veilinghuis. Als je zeker wil zijn van de kwaliteit koop je best bij een erkend handelaar. De meeste online veilingsites zijn niet echt veilingen maar een platform voor zowel professionele als particuliere handelaars, lees best even de algemene voorwaarden als je wil weten of je enige koopbescherming hebt !
En natuurlijk kan je ook altijd bij andere verzamelaars (zoals mezelf) terecht om zegels te kopen en of ruilen.
NaamWebsiteInfo
Delcampehttps://www.delcampe.net/nl/verzamelingen/postzegels/belgie/Het grootste platform voor verzamelaars om objecten te kopen en te verkopen. Geen specifieke veilingdata. Als verkoper betaal je veilingkosten, als koper niet. Duidelijke structuur met heel veel aanbiedingen.
Catawikihttps://www.catawiki.com/nl/c/187-postzegels?l2_categories=189Kleinere broertje van Delcampe met wekelijks meerdere veilingen van Belgische Zegels. Vaste data voor de veilingen en geen koop-nu functie. Zowel de verkoper als de koper betalen veilingkosten. Als professionele verkoper zijn je kosten lager dan als particuliere verkoper.
Williamehttp://www.williame.net/Een van de oudste handelaars in België met elke 2 maanden een klassiek veiling met online luik.
Van Looy & Van Looyhttps://www.vanlooystampauctions.com/index.aspRegelmatige veiling van zegels. Klassieke veiling met online luik. Je kan een catalogus van de aangeboden stukken bekomen of downloaden en de loten ter plaatse gaan bezichtigen.
Phila Matthijshttps://www.philamatthijs.be/2 maandelijkse veiling van verschillende loten, ook hier is een catalogus en foto’s beschikbaar en de loten kunnen in de winkel bekeken worden voor verkoop.
David Delhayehttps://www.daviddelhaye.be/uk/Regelmatige veiling van zegels. Klassieke veiling met online luik. Je kan een catalogus van de aangeboden stukken bekomen of downloaden en de loten ter plaatse gaan bezichtigen.
Mira Soetemanhttps://www.mirasoeteman.be/vpo_mosaique.php?l=nlRegelmatige veiling van zegels. Klassieke veiling met online luik. Je kan een catalogus van de aangeboden stukken bekomen of downloaden en de loten ter plaatse gaan bezichtigen.
Facebookhttps://www.facebook.com/marketplace
https://www.facebook.com/search/groups/?q=postzegels
Online verkoop door particulieren. Kan zowel via de facebook Marketplace als enkele actieve of minder actieve groepen
EBayhttps://www.benl.ebay.be/sch/Postzegels-/4744/i.htmlDe klassieker onder de 2de hands verkoopsites kan natuurlijk ook niet ontbreken.
2deHandshttps://www.2dehands.be/cp/1784/postzegels-en-munten/Het Nederlandstalige antwoord op eBay.
Stamptradehttps://www.stamptrade.nl/stamptrade2/Geen verkoop maar een ruilsite, het is eens iets anders.
Variahttps://stampauctionnetwork.com/auctions.cfmHierboven heb ik me beperkt tot de Belgische sites of sites die een duidelijke Belgische tak/katern hebben. Natuurlijk zijn er ook heel wat Nederlandse of Duitse sites en veilinghuizen die online Belgische stukken en collecties verkopen, maar dan zou de lijst te lang worden. Wel nog het vermelden waard is deze website die een overzicht bied van heel wat online postzegelveilingen wereldwijd.

Het Rijksarchief

Wil je echt alles te weten komen over de geschiedenis van de post, details opzoeken over hoe het vroeger ging. Je hebt jaren leesplezier in het archief van de post.
Kom er alles over te weten via 110 meter archief van De Post (1830-2009) geïnventariseerd – Rijksarchief in België

Aanvullingen op deze site : laat gerust iets weten.

Plaats een reactie

Geen reacties om te tonen.
Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag