Frisheid

laatst Aangepast :

Afhankelijk van de periode maakt de belgische Catalogus een onderscheid tussen 3 tot 5 gradaties van Frisheid.
Persoonlijk hou ik van iets meer details en ga ik tot 9 gradaties. Het lijkt heel veel maar is nog niet zo erg als in de Angelsaksische wereld waar sommige catalogussen tot wel 15 gradaties kennen. Hierbij een overzicht met telkens een kleine uitleg (Betekenis + waarom anders dan in de catalogus) alsook Nederlandstalige afkorting. Er betsaan zowel in het Nederlands als in het Engels verschillende afkortingen, best is dus om de symbolen te gebruiken die veel universeler zijn.

CodeFrisheidSymboolAfkortingInfo
01PostFris**PFRDe zegel is gaaf en heeft een originele gom
Deze categorie kan ook gebruikt worden om de staat van een FDC of maximumkaart weer te geven (het is nu eenmaal een eigenschap intrisiek aan FDC, FDS of MK dat de stempel aanwezig is. indien geen gebreken aan enveloppe of geen bijkomende stempels kan een perfecte FDC, MK met stempel als postfris beschouwd worden)
02Licht gescharnierd*LSCDe zegel is gaaf en er is een licht spoor van de plakker te zien.
OBP kent enkel scharnier, ik vind het echter belangrijk om te weten of het scharnier nog aanwezig is en/of de gom door verwijderen van het scharnier erg beschadigd is of niet.
03Zwaar gescharnierd*+ZSCDe zegel is gaaf en er is een duidelijk spoor van de plakker te zien, gom is dus gedeeltelijk zichtbaar beschadigd.
04Scharnier*SCHDe zegel is gaaf en de plakker (of een deel ervan) is nog zichtbaar aanwezig
05GestempeldoSTMDe zegel is gestempeld.
Hier maken enkele angelsaksische catalogi ook een onderscheid tussen licht gestempeld, gewoon gestempeld of zwaar gestempeld. persoonlijk vind ik dit van weinig belang wat betreft staat van de zegel.
06Ongebruikt, zonder gom(*)OZGDe zegel is gaaf maar heeft geen gom meer.
Ook hier zijn er verschillende catalogi die veel verder gaan in bespreking van de gom, gedeeltelijk gegomd of beschadigde gom etc….
Het is een eigen aanvoelen maar persoonlijk denk ik dat een gedeeltelijk of beschadigde gom in dezelfde categorie valt als deze van de scharnieren. Of een gom in slechte staat heeft ook te maken met de ouderdom van de zegel en is eerder een algemeenheid dan een specifiek kenmerk van je eigen zegel. Maar hier kunnen de meningen verschillen.
07Ongebruikt, hergomd(**)OHGDe zegel is gaaf maar heeft niet meer de originele gom.
Dit krijgt een kleine vermelding in de catalogus, het bestaan ervan wordt dus erkend maar meer ook niet. Het is niet de grote massa in een verzameling en soms zelfs moeilijk te herkennen maar voor mij wel waard apart te vermelden.
08Op Brief, Gestempeld[x]BRSDe zegel werd gebruikt op een brief en kreeg een poststempel. Zegel moet nog op de brief aanwezig zijn, brieffragment valt onder de gewoon gestempelde zegels.
09Op Brief, Ongestempeld[*]BRPDe zegel werd gebruikt op brief maar werd niet afgestempeld.
Categorie komt niet voor in de catalogus, maar zeker sinds de automatisering van de post zijn er steeds meer brieven die bezorgd worden maar waar de afstempeling ontbreekt. Zeker ook het vermelden waard dus.
Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag