Vorm

Laatst Aangepast :

De naam zegt het al, welke vorm heeft het object, ook dit is in alle catalogi terug te vinden (soms al wat meer verborgen of minder uitgewerkt, maar het staat er wel). Gaat het om een zegel, een FDC een volledig vel of Maximumkaart, een Perfin ? De basis (het type) is dus steeds dezelfde, maar de vorm of manier waarop deze wordt gepresenteerd is in al deze gevallen verschillend.
De Vorm is extreem belangrijk omdat deze ook zal bepalen welke de details zijn die je gaat bijhouden of weergeven. De details van een Maximumkaart zijn nu eenmaal anders dan deze van een briefkaart een gewone zegel of volledig vel. Bij gegevens over de numisletter heb je details van de munt nodig die zinloos zijn bij een FDC.

Heel wat van deze vormen zijn ook opgenomen in de OBP. Enkele van de rubrieken uit de OBP die ik in deze classificatie niet als type heb overgenomen komen hier wel terug als vorm (denk maar aan blokken), de reden hiervoor staat uitgelegd bij Types. Maar zoals al herhaaldelijk gezegd gaan we hier ook iets verder, er zijn heel wat meer vormen dan besproken in OBP omdat we ook postwaardestukken en andere subcategorieën opnemen zoals perfins, numisletters, proefdrukken of vervalsingen. Andere zaken zijn volledig verdwenen zoals het onderscheid tussen oude en nieuwe boekjes.

Voor je panikeert omwille van het feit dat deze structuur je hele nummering en klassement van zegels overhoop zou gooien en dat de nummering van de OBP zinloos wordt, bekijk even de voorbeelden van hoe dit te gebruiken. Het is perfect mogelijk en zelfs aan te raden om deze classificatie te combineren met de nummering zoals deze bestaat in OBP.
Net zoals bij de types staat de gewone zegel eerst met nadien alles alfabetisch gerangschikt

CodeAfkortingVormInfo
01ZZegelGewone standaard zegel
02TP-10% uitgavenUitgifte met een opdruk -10%
03AEAerogrammen – LuchtpostbladenAerogram of luchtpost, voorgedrukte brief voor verzending via luchtpost.
04BAVBerichten van AdresveranderingKaarten aangeboden door de post voor het melden van een adresverandering.
05BOPBerichten van ontvangst van PostpakkettenOntvangstkaarten die werden afgetekend bij ontvangst van een postpakket.
06WO1Bezetting 14-18Oorlogszegels of postwaardestukken tijdens de periode van de eerste wereldoorlog.
07WO2Bezetting 40-45Oorlogszegels of postwaardestukken tijdens de periode van de tweede wereldoorlog.
08BLBlokkenZegels uitgegeven in een blok.
09BBoekjesZegels uitgegeven in een boekje (met een kartonnen kaft)
10BKBBriefkaartboekjesBoekjes samengesteld uit briefkaarten
11BKBriefkaartenDe gekende (gele) briefkaarten
12BKABriefkaarten met advertentiesBriefkaarten met advertenties op, met uitzondering van deze uitgegeven door publibel
13BOBriefomslagenBriefomslag, beter gekend onder de naam enveloppe.
14BOABriefomslagen met advertentiesEnveloppe met advertenties.
15CCCollector CardsUitgiftes van Bpost rond een specifiek thema, telkens met een zegel in FDC.
16CMCCommemorative CardsSpeciale uitgifte van Bpost met oude zegels voorzien van een nieuwe herdenkingsstempel.
17CMSCommemorative SheetsSpeciale uitgifte van Bpost voor bepaalde gelegenheden, het zijn zegels uit de reeks Mystamp maar op een speciaal blaadje.
18FDCoEerste dag afstempelingZegels met een eerstedagstempel. Zegels die niet op een FDC, FDCz of FDS staat van de officiële uitgevers. maar wel de officiële eerstedagsstempel.
19FDSEerste dag bladenZegel met eerstedagsstempel (of voorverkoopsstempel)
20FDCEerste dag omslagEerste dag omslag uitgegeven in het verleden door Campo-Roda of Son(y)stamps, recente uitgaves via Bpost. Enkel de oudste versies maken geen vermelding van fdc met volgnummer op de enveloppe.
21FDCzEerste dag omslag op zijdeZelfde als de eerste dag omslag maar uitgegeven door Son(y)stamps. de omslag is voorzien van een stukje zijde met een afbeelding in het thema van de zegel.
22EMSEMS omslagenExpress Mail Service – Kartonnen omslagen die de expressdienst moesten vervangen.
23EMEupen en MalmedyOorlogszegels of postwaardestukken met speciale opdruk Eupen en/of Malmedy.
24ECEvent Cards – Herdenkingskaarten – SouvenirkaartenKaarten uitgegeven ter herinnering aan bepaalde events of beurzen. Werd gegeven of kon gekocht worden als aandenken aan deelname.
25FLDFoldersPostfolders, met informatie over de zegels, deze werden uitgegevn door Bpost, nadien werd deze informatie gedeeld via PhilaNews.
26GBKGeïllustreerde briefkaartenBriefkaarten voorzien van foto of illustratie
27GUGemeenschappelijke uitgifteUitgiftes van identieke zegels door een ander land. Deze zegels zijn ook terug te vinden op enkele souvenirskaarten uitgegeven door Bpost
28IACInternationale antwoordcouponsCoupon die kan worden ingewisseld voor zegels in elk land aangesloten bij de UPU voor verzending via luchtpost.
29JMJaarmappenJaarmappen bevatten alle zegels uitgegeven door Bpost voor 1 jaar met telkens de nodige achtergrondinformatie.
30FKlein(e) velletje(s)De vellen waarop de zegels worden gedrukt. vroeger een volledig vel met 10, 50 tot wel 200 zegels, in de recente periode regelmatig kleiner aantal zegels op een vel met illustratie in het thema van de zegel.
31KLVKleurenvelOngetand vel in kleur dat cadeau werd gegeven aan abonnees.
32KPKopstaande zegels2 zegels met zegelbeeld omgekeerd aan elkaar. Kopstaande zegels komen voor bij de uitgifte van de reclamezelgs (dit vereenvoudigde het scheuren van de vellen voor gebruik in boekjes). Ook enkele vellen en boekjes bevatten kopstaande zegels.
33KTKopstaande met tussenpaneel Idem als kopstaande zegels maar met een bladboord tussen beide zegels.
34KWKrantenwikkelsTestuitgifte van de post in 1877 voor het versturen van kranten. Deze wikkels werden nooit effectief gebruikt.
35LPBLabels voor Pakjes en BrievenLabels gebruikt voor het versturen van pakjes.
36LBLedenbladenLedenbladen van postzegelverenigingen met extra uitleg over zegels of evenementen
37LXKLuxekaartenKaart uitgegeven door Bpost voorzien van zegels (postfris of met specifieke stempel)
38LXLuxevelletjesVelletjes uitgegeven door Bpost met (veelal) ongetande zegels. Deze velletjes bevatten steeds het logo van de post of de vermelding dat ze werden uitgegeven door het bestuur der posterijen. Vergelijkbaar met Blokken.
39MKMaximumkaartenMaximumkaart is een kaart met een zegel, stempel en afbeelding die alle drie verband houden met elkaar, er zijn 2 uitgeverijen van maximumkaarten ‘Max België’ en ‘Vereniging van Maximafielen’. Ook privépersonen kunnen maximumkaarten aanmaken (voor wedstrijden) deze moeten wel voldoen aan de voorschriften van Maximafilie.
40+SpecMet SpecimenGewone zegel voorzien van de opdruk ‘SPECIMEN’
41MVMinistervelletjeSpeciale uitgave van de zegel dat werd verdeeld aan ministers (of andere hooggeplaatste personen)
42MYMystamps (duo-stamps)Zegels van Bpost voorzien van een extra vignet. Mystamps worden soms uitgegeven door Bpost maar ook als particulier kan je een persoonlijk vignet laten aanmaken.
43NANiet aangenomen ontwerpCadeau bij aankoop van de OBP, voorbeeld van een niet aangenomen ontwerp.
44NLNumisletterCombi-uitgave voor verzamelaars van munten en postzegels. Een numisletter combineert een speciale munt met een zegel en speciale stempel.
45OBOmslagbrievenEen omslagbrief was een voorgedrukt en gesneden blad dat je zelf kon vouwen tot brief voor verzending.
46OBAOmslagbrieven met advertentiesidem als omslagbrieven maar met een extra advertentie.
47OVOngetande versieOngetande uitgigte van zegels, meestal gemaakt met volgnummer op de rugzijde.
48PBKPakketboorbriefkaartenBriefkaarten die oorspronkelijk alleen op de pakketboten tussen Oostende-Dover te koop waren, nadien ook in het postkantoor Oostende, ter promotie van de pakketdienst.
49PFPerforatiesBedrijfsperforaties of Perfins zijn zegels met een perforatie van letters of tekens. Dit werd gebruikt om diefstal van bedrijfspostzegels tegen te gaan.
50PSPhilastripsCombi-uitgave voor verzamelaars van strips en postzegels. Een philastrip geeft een nieuw of herwerkt stripverhaal gecombineerd met enkele pagina’s achtergrondinformatie en een zegel met speciale stempel.
51PPPop’n’PlayDriedimenionale wenskaarten uitgegeven door BPost
52KBPostbladen – KaartbrievenDun kartonnen brieven die door de verzender konden dubbel geplooid en dichtgeplakt worden voor verzending (ter grote van normale briefkaart). De ontvanger kon via geperforeerde lijn de brief eenvoudig terug openvouwen.
53KBAPostbladen met advertentiesIdem als postbladen maar met advertenties op buitenzijde van de kaartbrief.
54PGPostogrammenVervangt de LuxeTelegrammen. Is eigenlijk een voorgedrukte Wenskaart rond een bepaald thema.
55CPPostpakketVoorgedrukte dozen van de Post voor verzending van paketten.
56PDProefdrukkenVan verschillende zegels bestaan proefdrukken, veelal op andere papiersoorten en andere kleuren. Vele van deze proefdrukken zijn vergelijkbaar met de NA want zijn nooit definitief uitgegeven.
57PUBPublibelkaartenBriefkaarten met reclame uitgegeven door Publibel.
58PUPubs (of reclamezegels)Publiciteitszegels, zegels met reclame, samenhangend aan een gewone zegel. Deze werden uitgegeven voor aanmaak van zegelboekjes.
59PUcPub combinatiesPubliciteitszegels met meerdere zegels in combinatie samenhangend.
60RRolzegelszegels in reeksen van 5 voortkomend uit rollen zegels (van 100) of vellen. Elke 5de zegel op de rol heeft een nummer. Rolzegels worden bijgehouden per reeks van 5, als zegel met rugnummer of aparte zegel.
61STSamenhangendSamenhangende zegels in paar of blok, doorlopers e.a.
62SLXSpeciale LuxevelletjesVelletjes uitgegeven door Bpost met (veelal) ongetande zegels. Deze velletjes bevatten steeds het logo van de post of de vermelding dat ze werden uitgegeven door het bestuur der posterijen. Vergelijkbaar met Blokken.
63TRVSpoorwegvignettenSpporwegzegels uitgegeven na 1987 hebben geen effectieve frankeerwaarde meer en worden beschouwd als vignetten.
64TRSpoorwegzegelsZegels uitgegeven door de spoorwegen voor het verzenden van brieven of pakketjes via de trein. In de meeste landen niet erkend als postzegel, wel in België omdat er een nauwe samenwerking was tussen de post en de spoorwegen. Zo kon een brief met spoorwegzegel ook overhandigd worden aan een lokaal postkantoor. In 1987 werd gestopt met aparte verzending per spoor.
65SPStrafportZegels gebruikt als tax voor onvoldoende gefrankeerde brieven. Indien een brief onvoldoende gefrankeerd is moet de bestemmeling het verschil bijbetalen (of de brief weigeren). Het te betalen bedrag werd weergegeven met strafportzegels. Naast de specifieke zegels werden ook soms gewone zegels gebruikt met de opdruk ‘T’
66TZTabzegelsZegels met aanhangend een tab (velrand, prior of andere). Kan gaan om Prior Tab of velranden met tekst/nummering, alsook velranden met doorlopende tekening.
67TGFTelegramformulierenGebruikt tussen 1865 en 1876 voor het versturen van een telegram van maximum 20 woorden.
68TGKTelegramkaartPostkaart voor verzending van telegram. Na verzending van de telegram werd de postkaart met originele boodschap vernietigd door de postdiensten.
69VVVervalsingenVervalsingen van bestaande zegels of postwaardestukken, alsook valse opdrukken op bestaande zegels.
70VVignettenVignetten gebruikt bij verzending van post (zoals expressvignetten, prior)
71GZegel Bank Paternostre-GuillochinOpdruk van de letter G op get getande medaillon. Deze stempel is de voorloper van de perfins en werd aangebracht door de Bank Paternostre-Guillochin om diefstal van zegels te voorkomen.
72MOZegel MoensZegels 1,2 of 5 voorzien van een dikke rode pennenstreep als ontwaarding.
73ZWVZwart-wit velOngetand vel in zwart wit dat cadeau werd gegeven aan abonnees.
Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag