Briefkaarten ?!?

Jawel ! Er staan ook postwaardestukken zoals de briefkaarten in de OBP. Zelfs een van de meest gebruikte voordrukalbums (van Davo) hebben een speciaal album voor de briefkaarten van België. En dat allemaal vanaf briefkaart 1 !
En ze bestaan nog steeds en worden nog gebruikt, De Inspecteur van Radio 2 heeft er zelfs een rubriek aan gewijd.

OBP : BK-1 ©Bpost

Deze kaart werd uitgegeven op 19 april 1971 en heeft als thema : 100e verjaardag van de eerste briefkaart !
Wacht even….. 100e verjaardag van de eerste briefkaart, en dit is dan de eerste briefkaart ? hoe kan die dan al 100 jaar bestaan ? Heel eenvoudig, voor OBP wordt er een selectie gemaakt in de briefkaarten. Van de kaarten voor 1971 wordt er geen enkele opgenomen, zelfs gekende zoals de groene of blauwe reeks van Orval, reeks Mercier etc. zijn niet terug te vinden.
Maar ook van de kaarten die nadien verschenen haalde slechts een selectie de OBP. enkele voorbeelden die het niet haalden met hun jaartal van uitgifte.

1995 ©Bpost
1995 ©Bpost
1996 ©Bpost
1996 ©Bpost
1996 ©Bpost

Je moet het maar begrijpen, dat de oude kaarten niet worden opgenomen is nog verklaarbaar, men besluit vanaf een bepaald ogenblik ook postkaarten op te nemen in de catalogus, dan moet je een beslissing maken , hernemen we de hele historiek, of starten we vanaf heden met de postkaarten. Als je jezelf serieus neemt herneem je ook de geschiedenis, maar misschien neemt dit teveel plaats in of ken je de geschiedenis niet goed, dus besluit je vanaf een bepaalde datum ook postkaarten op te nemen. Maar waarom worden sommige dan opgenomen en anderen niet ? Het 50 jarige bestaan van Suske en Wiske, nochthans graag gezien op postzegels, deze komen als postkaart niet in OBP. Ook de Bank van de Post, wat extra reclame voor de Post haalt het niet. En al helemaal niet begrijpbaar, een serie kaarten die het verzamelen van zegels in al zijn vormen moet promoten worden niet mee opgenomen in de selectie. Van slechte marketing gesproken…..

Wist je dat er voor OBP BK-1 al meer dan 200 Briefkaarten zijn verschenen. Als je ook nog eens de uitgaves van Publibel meerekent zijn er zelfs al een kleine 3000 (inderdaad drieduizend) briefkaarten verschenen voor deze ‘eerste’, en dan rekenen we de variaties nog niet mee.
Het blijft me dus een raadsel wat het criteria is voor het opnemen van briefkaarten in de OBP. Zoals in het begin reeds gemeld, de briefkaart bestaat nog, kan nog gebruikt worden en wordt ook nog verkocht door de post, en 3 keer raden welke briefkaart niet is opgenomen in OBP, inderdaad de kaart die momenteel nog steeds door BPost wordt verkocht ‘De Kleine Robbe’.
Ik zou zeggen : Doe geen half werk, neem alle briefkaarten op of geen enkele, maar een selectie is de slechtst mogelijke keuze.
De OBP wordt opgemaakt door postzegelhandelaars, ik mag hopen dat het criteria voor de inhoud niet afhangt van wat ze zelf in stock hebben….

Plaats een reactie

Geen reacties om te tonen.
Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag